Modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale

In Monitorul oficial nr. 332/2021 a fost publicata Legea nr. 55/2021 privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Prin aceasta lege se introduce si pedeapsa cu amenda pt urmatoarele infractiuni:

  • stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat (care se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă)
  • asocierea în vederea săvârșirii faptei de mai sus (care se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă)
  • evaziunea fiscală (care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă).

De asemenea, in cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda.

În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9 din Legea nr. 241/2005, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale

Lasă un răspuns

Derulează în sus